COVID-19: OPATRENIA A DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE PRE MESIAC OKTÓBER (VYHLÁSENIE NÚDZOVÉHO STAVU)

Kvôli situácii spôsobenej ochorením COVID-19, Vláda Slovenskej republiky svojim uznesením č. 587 z 30. septembra 2020 vyhlásila núdzový stav, a to s účinnosťou od 1. októbra 2020 na obdobie 45 dní. S rovnakou účinnosťou Vláda Slovenskej republiky zároveň vydala nariadenie č. 269/2020 Z. z. na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu na zabezpečenie riešenia druhej vlny koronavírusu COVID-19. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ustanovil od začiatku mesiaca október 2020 nasledovné zmeny:
1. Nové povinnosti pre prevádzkovateľov s účinnosťou od 1. októbra 2020 do odvolania
- vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka), táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov;
- pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice;
- na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia;
- vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom;
- potraviny, reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením musia klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie, ktoré sa musí vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín;
- zachovávať 2 m odstupy v radoch;
- aby počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu neprekročil koncentráciu jeden zákazník na 10 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov (táto podmienka sa nevzťahuje na deti).
2. Potraviny, reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením sú povinné:
- obmedziť otváracie hodiny do 22:00 hod., s výnimkou donáškových služieb a výdaja pokrmov cez okienko;
- vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel) a zabezpečiť dôkladné umytie (dezinfekciu) kuchynského riadu;
- obsluhujúci personál musí používať tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonávať dezinfekciu rúk;
- príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, ale má byť prinesený personálom k pokrmu, zabalený do papierovej servítky;
- konzumáciu pokrmov a nápojov umožniť vykonávať výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb;
- hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami;
- vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu.
3. Vodiči prevádzky taxislužieb musia mať:
- vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty (rúško, šál, šatka);
- prevádzka taxislužby musí vykonať dezinfekciu priestorov pre zákazníkov (a to po každom zákazníkovi) dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom;
- cestujúcim sa odporúča sedieť na zadných sedadlách. Okrem toho, prevádzke sa odporúča zabezpečiť vhodné oddelenie priestorov vodiča od priestoru pre pasažiera, zabraňujúce voľnému prieniku aerosólu medzi týmito priestormi.
4. Prevádzky starostlivosti o ľudské telo a wellness, fitness centier (resp. ich zamestnanci) musia mať:
- vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty (rúško, šál, šatka). Prevádzky starostlivosti o ľudské telo si musia upraviť časový harmonogram prevádzky tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta;
- vo všetkých priestoroch týchto prevádzok musí byť zároveň pre zákazníkov k dispozícii dezinfekcia a jednorazové papierové utierky;
- prevádzky akvaparkov a kúpalísk musia zabezpečiť, aby sa v prevádzke súčasne nezdržiavalo viac ako 1 000 zákazníkov; prevádzkovateľ musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa nachádzajúcich v prevádzke.
5. Prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení sú povinné:
- merať teplotu a zabrániť vstupu na miesto výkonným umelcom a účinkujúcim pri nakrúcaní, ak sa u nich meraním zistí telesná teplota nad 37,2 °C (diváci kontrolovaní nebudú);
- obmedziť predaj vstupeniek tak, aby medzi obsadenými miestami ostalo jedno miesto neobsadené, pričom sekvencia obsadenia miest musí v radoch alternovať, alebo tak, že je zabezpečené sedenie v každom druhom rade;
- zakazuje sa konzumácia nápojov a pokrmov v priestoroch prevádzok;
- hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.
6. Obmedzenia ohľadom hromadných podujatí akejkoľvek povahy
- zakazuje sa všetkým osobám usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v exteriéroch aj interiéroch v počte nad 50 osôb v jednom okamihu, pričom počet „účinkujúcich“ sa započítava do celkového počtu osôb;
- diskotéky, tanečné zábavy sú zakázané a to bez ohľadu na počet osôb; zákaz sa vzťahuje rovnako na svadobné hostiny, oslavy, plesy, kary, stužkové slávnosti a pod.;
- výnimku majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12 hodín;
- každé hromadné podujatie bude potrebné nahlásiť najneskôr do 48 hodín pred jeho uskutočnením príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva spolu s uvedením presného času a miesta konania.
Zároveň sa všetkým, nielen vyššie spomenutým hromadným podujatiam určuje dodržiavať aj iné povinnosti. Sú tiež prijaté osobité povinnosti vzťahujúce sa na výkon bohoslužieb, prvého svätého prijímania, sviatosti birmovania, pohrebného obradu a sobášneho obradu, vrátane ich civilných verzií.
7. Pravidlá pre štátne orgány, orgány verejnej moci a orgány územnej samosprávy
- zákazy a obmedzenia pre hromadné podujatia sa nevťahujú na zasadnutia, schôdze orgánov verejnej moci a ich poradných orgánov, na zasadnutia (schôdze), ktoré sa uskutočňujú na základe zákona alebo na voľby;
- pri vstupe do budovy je potrebné zabezpečiť oznam o povinnosti, že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia (napr. horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie) je osoba povinná zostať v domácej izolácii;
- pri vstupe do budovy štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy je potrebné zabezpečiť dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk a dezinfikovať si ruky, resp. zabezpečiť iný adekvátny spôsob dezinfekcie rúk;
- je potrebné zabezpečiť nosenie ochranných rúšok osobami pohybujúcimi sa v objekte štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy;
- hygienické zariadenia v budovách štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami;
- pri vstupe do budov štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy je potreba zverejniť na viditeľnom mieste oznam s informáciou: „Ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť pracovisko. Pravidelne si umývať ruky mydlom a teplou vodou, následne ruky utierať do jednorazových papierových obrúskov. Zákaz podávania rúk.“;
- je potrebné zabezpečiť dostatočné vetranie priestorov, zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu všetkých kontaktných priestorov, najmä dotykových plôch (napr.: kľučky, zábradlia, výťahy) a všetkých kontaktných predmetov (napr.: pracovný stôl, klávesnica, telefóny, prenosné média, myš) dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom.
Podrobnosti nájdete aj tu:
268/2020 Z. z. a 269/2020 Z. z.
V prípade akýchkoľvek nejasností alebo dodatočných otázok, sme Vám plne k dispozícii.